Az elmúlt évben legalább két tucatszor kerestek meg minket azzal, hogy valami gond van a társasház kezelése körül, segítsünk, ha tudunk. Ez még rendben is lenne, mert ez a szám egyáltalán nem kirívó (sajnos), ami viszont kirívó (vagy inkább megdöbbentő) az az, hogy az estek több mint felében valami hasonlót hallunk, amikor rákérdezünk, hogy mi a probléma lényege röviden: „A társasházi közös képviselő „lenyúlja” a ház pénzét…”.

Na fene… Tényleg…?
Hogyan fordulhat ez elő ilyen nagy számban? Csak bűnözők mennek társasházi közös képviselőnek? Vagy annyira átláthatatlan és kezelhetetlen a pénzmozgás egy társasházban, mint a Tadzsik parlament éves költségvetése?

Ha az elsőre tippelt, kedves olvasó, akkor sajnos tévedett. A társasházi közös képviselők zömét tisztességes, megbízható, becsületes magyar polgárnak ismeri meg/el a ház közössége, amikor megválasztják.

Ha viszont a második okra tippelt, akkor is tévedett. Sok kisebb háznak olyan egyszerű a pénzmozgása, hogy egy matek ellen beoltott koala mackó is könnyen megbirkózna vele. A nagyobb, bonyolultabb pénzmozgással bíró házak esetén is könnyen átlátható a költségvetés annak, aki ért hozzá, de minimum nyomon követhető, ellenőrizhető, ha (és itt ugrik az a bizonyos majom a vízbe) megfelelő automatizmusok vannak felállítva erre a célra.

Szóval röviden: az ok az érdektelenség, és a megfelelő ellenőrzés totális hiánya. Ezért tud elszaporodni a „lenyúlásos” esetek száma ilyen drasztikus mértékben. Jó kérdés, hogy ez vajon kinek a felelőssége…?

A társasházi közös képviselő felelőssége avagy
 „Trust in Allah but tie your camel”

Magyarul „Higgy Allahban, de kösd meg a tevéd” ahogy a bölcs arab mondta. Avagy durván transzponálva a mondanivalót a „társasházi közös képviselő felelőssége” témakörre: higgy abban, hogy minden rendben fog menni a házban, de tedd meg a szükséges óvintézkedéseket. Alább mutatunk néhány ötletet erre.

Vannak például olyan társasházak, ahol a banki utalásokhoz több aláíró kell (pl.: egy számvizsgáló bizottsági tag is szükséges). Azért azt ne feledjük el, hogy ez hátráltató tényező is lehet, mert ha a másik aláíró fél szabadságon van, vagy bármilyen okból nem elérhető, akkor egy határidős fizetésnél nem biztos, hogy a megbízott időben tud utalni.

Ezt is ki lehet védeni, ha szabad rálátást biztosítunk a bankszámlára, ami azt jelenti, hogy a megbízott szabadon tud utalni, de a számvizsgáló bármikor megnézheti a számlát, és lépni tud, ha szokatlan pénzmozgást lát. Ma már megbízhatjuk a bankot, hogy az érintett személyeknek küldjön értesítést, amikor pénz emelődik le a bankszámláról…

Van ahol egyáltalán nincs kp. forgalom, de vannak esetek, amikor nem kikerülhető. Ilyen például, amikor gyors hibaelhárítást kell végezni, és ha a társasháznak nincs megbízási szerződése szakemberrel, akkor a képviselő „leakaszt az internetről” valakit. Ő viszont – mivel számára ismeretlen a társasház – készpénzben kéri a pénzét, ráadásul a munka elvégzése után azonnal.

Ilyenkor a megbízott bemehet a bankba és kivehet annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni ott helyben a szakembert. Sőt, a képviselőnek lehet bankkártyája is, akkor be sem kell menni a bankba. A dolog szépsége, hogy míg egy házi pénztári kivét nem, addig a banki kivét azonnal láthatóvá válik azoknak, akiknek rálátási joguk van ;-)

Azon felüli összegnél aláírás kellhet pl. a számvizsgáló bizottsági tagoktól. Ezt általában a SZMSZ-ben, vagy a közös képviselővel kötött megbízási szerződésben szokták rögzíteni. Egyébként minden társasháznak kell legyen pénzkezelési szabályzata, és az abban foglaltakat be kell tartania. Ez kötelező és ez is a társasházi képviselő felelőssége…
Persze ez a vizsgálat pénzbe kerül, de komoly biztosítékot nyújt arra, hogy a társasház pénzügyei rendben működjenek. Sajnos a lakóközösségek zöme kevés figyelmet fordít erre, sőt, legtöbbször fölösleges pénzkidobásnak érzik. Ezzel sokszor zöld utat adnak a szabálytalan, olykor törvénytelen működésre.

Akár szándékosan, akár akaratán kívül követi el a hibákat a társasházi közös képviselő, egy könyvvizsgálat során biztosan fény derül ezekre. A könyvvizsgálói jelentést a közösség rendelkezésre kell bocsátani, és ez is a társasházi közös képviselő felelőssége…

 

Reméljük, tudtunk adni pár használható ötletet, hogy Önnek soha ne kelljen szembesülni azzal, hogy „A társasházi közös képviselő „lenyúlja” a ház pénzét…”.

Ha pontosan tudni akarja, mik tartoznak egy társasházi közös képviselő felelőssége alá, nézze meg a részletes leírásunkat itt »